DIETOTERAPIA,  RECENZJE

Dieta kolagenowa. Zdrowie, młodość i uroda w 28 dni – recenzja książki

Zdrowie, młodość i uroda dzięki diecie kolagenowej - czy to możliwe, by kolagen miał aż taki wpływ na nasze samopoczucie oraz wygląd?

Josh Axe jest lekarzem medycyny naturalnej, dietetykiem, chiropraktykiem oraz autorem książki "Dieta kolagenowa. Zdrowie, młodość i uroda w 28 dni". Dlaczego aż tak bardzo zainteresował się tematem kolagenu? Jak to często bywa - dlatego, że chciał pomóc bliskiej osobie. Matka autora chorowała na depresję, niedoczynność tarczycy oraz zmagała się z chorobą nowotworową.

Kolagen - nie tylko na stawy i jędrną skórę

Pierwsze skojarzenia z pozyskiwaniem i działaniem kolagenu najczęściej dotyczą jego wpływu na jędrność skóry oraz sprawność stawów. Natomiast za źródło kolagenu większość z nas uważa ryby oraz suplementy doustne.

Kolagen - jako białko fibrylarne tworzące mocną, sprężystą substancję - jest wpleciony w różne tkanki naszego organizmu: kości, stawy, chrząstkę, ścięgna, paznokcie, rogówkę oka, a nawet w wyściółkę jelit i naczyń krwionośnych. Kolagen znajduje się także w błonach otaczających nasze narządy wewnętrzne.

Objawy niedoboru kolagenu

Ponieważ produkcja kolagenu spada już od około 25 roku życia, powinniśmy dostarczać go razem z dietą. Autor książki o diecie kolagenowej zwraca uwagę na zmianę stylu życia i żywienia na przestrzeni czasu, a także wymienia objawy świadczące o jego niedobrze.

Niektóre z nich to:

- bóle stawów spowodowane spadkiem jakości chrząstki,
- wypadające włosy i słabe paznokcie,
- cienka, mało jędrna skóra, która jest podatna na zranienia i bardzo wolno się goi,
- słabsze mięśnie i mniejsza gęstość kości (kości zawierają więcej kolagenu niż wapnia),
- problemy jelitowe, nadwrażliwość na pokarmy oraz spadek odporności, które wynikają z obniżenia jakości wyściółki jelit,
- problemy z sercem i układem krążenia oraz przewlekłe stany zapalne.

dieta kolagenowa

Rosół na kościach - źródło aminokwasów?

Autor zwraca uwagę na to, że w naszej diecie jako źródło białka dominują mięśnie - pierś kurczaka, filety lub ryby bez skóry. A to właśnie skóry, chrząstki i kości zawierają istotne aminokwasy, bez których nie ma równowagi aminokwasowej.

Żelatyna, rosół, galart czy salceson - tam znajduje się inny rodzaj aminokwasów niż w mięsie. Aminokwasy zawarte w kolagenie może i nie są niezbędne do życia, ALE… w sytuacjach stresujących lub podczas choroby są potrzebne do walki z przeciwnikiem.

Książka zawiera mnóstwo informacji, a co ważne - popartych bibliografią. Autor zagłębia się w temat kolagenu począwszy od jego rodzajów, źródeł, substancji wspomagających produkcję, jak witamina C, glukozamina, mangan, cynk czy miedź...poprzez zabiegi, a nawet olejki eteryczne mu sprzyjające.
Rozdział 8 został poświęcony jelitom i “popularnej” ostatnio nieszczelności jako przyczyny wielu chorób. Zdrowie zaczyna się w jelitach, a tkankę łączną w ich wyściółce buduje głównie kolagen. Sposobem na zasklepienie i wygojenie uszkodzonej tkanki łącznej jest według autora m.in. picie rosołu przygotowanego na kościach.

W części trzeciej książki John Axe skupia się na diecie kolagenowej: najpierw opisuje plan 3-dniowego oczyszczania, a potem plan diety kolagenowej na 28-dni. Nie zabrakło też przepisów na potrawy bogate w kolagen.

Warto zajrzeć do tej pozycji, chociażby po to, by zgłębić wiedzę i spojrzeć trochę inaczej na stosowane obecnie diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *