Podczas ostatniego Kongresu Żywieniowego zaprezentowano najnowsze zalecenia żywieniowe. Różnią się one nieco od proponowanych corocznie, chociażby tym, że piramidę zastąpił... talerz zdrowia. W moim odczucie Talerz Zdrowego Żywienia wygląda przystępnie i bardziej zrozumiale niż stosowana dotychczas Piramida Zdrowego Żywienia.

Talerz Zdrowia - Jak wygląda Talerz Zdrowego Żywienia?

W Piramidzie Zdrowego Żywienia prezentowano grupy produktów, których powinniśmy jeść najwięcej, a których najmniej. Talerz Zdrowego Żywienia jest podzielony na 3 części.

Połowę talerza zajmują warzywa i owoce, z czego warzyw jest odrobinę więcej niż owoców.

Jedną ćwiartkę Talerza Zdrowia zajmują produkty zbożowe, a drugą zdrowe tłuszcze i białka.

Zalecane jest by jeść różnorodne produkty każdego dnia

Kolejne wskazówki dotyczą tego czego jeść mniej, czego więcej i co zamieniać

 

POZNAJ

ZALECENIA ŻYWIENIOWE 2020

JEDZ WIĘCEJ:

Produktów zbożowych z pełnego ziarna (np. płatki owsiane, pieczywo razowe, makaron razowy, kasze); 

Różnokolorowych warzyw i owoców – więcej warzyw niż owoców (min. 400 g dziennie);

Nasion roślin strączkowych (np. fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, bób); 

Ryb (zwłaszcza tłustych morskich); 

Produktów mlecznych niskotłuszczowych, zwłaszcza fermentowanych (kefir, jogurt).
 

  • Orzechów i nasion (np. orzechów włoskich, pestek dyni, nasion słonecznika).
  •  

JEDZ MNIEJ

Soli (zamień na zioła, ogranicz do 5g dziennie, czytaj składy);
 
Mięsa czerwonego i przetworów mięsnych (m.in. kiełbas, wędlin, boczku); 

Cukru i słodzonych napojów; 

Produktów przetworzonych (takich jak: fast food, słone przekąski, herbatniki, batony, wafelki) z dużą zawartością soli, cukrów i tłuszczów.

ZAMIENIAJ

Przetworzone produkty zbożowe (np. jasne pieczywo, słodkie płatki śniadaniowe) na pełnoziarniste;
 
Mięso czerwone i przetwory mięsne na ryby, drób, jaja, nasiona roślin strączkowych i orzechy;
 
Słodkie napoje na wodę;
 
Tłuszcze zwierzęce na tłuszcze roślinne (oleje np. rzepakowy, oliwa z oliwek);
 
Produkty mleczne pełnotłuste na niskotłuszczowe (mleko, jogurt, kefir, maślanka, biały ser);
 
Smażenie, grillowanie na gotowanie w tym na parze, duszenie lub pieczenie.

TALERZ ZDROWIA: JEDZ RYBY 2 RAZY W TYGODNIU,
W TYM MINIMUM RAZ RYBĘ TŁUSTĄ

Do ryb tłustych zalicza się np. łosoś, śledź, morszczuk, makrela, sardynka, dorsz.
Na talerzu zdrowia dwa razy w tygodniu powinna znaleźć się ryba, w tym minimum raz powinna być to tłusta ryba.

 

TALERZ ZDROWIA: JEDZ REGULARNIE,
NIE PODJADAJ,
JEDZ WIĘCEJ W PIERWSZEJ POŁOWIE DNIA

To co zjesz rano i w południe spalisz, w ciągu dnia. Gorzej wygląda sprawa spalania obfitej kolacji ;). Od siebie dodałabym jeszcze to, aby jeść owoce tylko do godz. 12, a potem warzywa.

BĄDŹ AKTYWNY!

Zacznij od pierwszego kroku. A może już go wykonujesz każdego dnia? 
Chodzi o spacer, aktywne prace domowe i chodzenie po schodach

Drugim krokiem jest codzienna aktywność: minimum 5000 kroków dziennie i co najmniej 30 minut aktywności. Może wymaga to małego wysiłku, ale nie brzmi tak strasznie, prawda?

Trzeci krok aktywności według zaleceń to już 10 000 kroków dziennie.

Zalecenia Żywieniowe 2020 wraz z prezentacją Talerza Zdrowego Żywienia można pobrać w formie pdf ze strony internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej TUTAJ.