Podczas ostatniego Kongresu Żywieniowego zaprezentowano najnowsze zalecenia żywieniowe. Różnią się one nieco od proponowanych corocznie, chociażby tym, że piramidę zastąpił... talerz zdrowia. W moim odczucie Talerz Zdrowego Żywienia wygląda przystępnie i bardziej zrozumiale niż stosowana dotychczas Piramida Zdrowego Żywienia.
Talerz Zdrowia - Jak wygląda Talerz Zdrowego Żywienia?
W Piramidzie Zdrowego Żywienia prezentowano grupy produktów, których powinniśmy jeść najwięcej, a których najmniej. Talerz Zdrowego Żywienia jest podzielony na 3 części.
Połowę talerza zajmują warzywa i owoce, z czego warzyw jest odrobinę więcej niż owoców.
Jedną ćwiartkę Talerza Zdrowia zajmują produkty zbożowe, a drugą zdrowe tłuszcze i białka.
Zalecane jest by jeść różnorodne produkty każdego dnia.
Kolejne wskazówki dotyczą tego czego jeść mniej, czego więcej i co zamieniać.
POZNAJ
ZALECENIA ŻYWIENIOWE 2020
JEDZ WIĘCEJ:
Produktów zbożowych z pełnego ziarna (np. płatki owsiane, pieczywo razowe, makaron razowy, kasze);
Różnokolorowych warzyw i owoców – więcej warzyw niż owoców (min. 400 g dziennie);
Nasion roślin strączkowych (np. fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, bób);
Ryb (zwłaszcza tłustych morskich);
Produktów mlecznych niskotłuszczowych, zwłaszcza fermentowanych (kefir, jogurt).
Orzechów i nasion (np. orzechów włoskich, pestek dyni, nasion słonecznika).
JEDZ MNIEJ
Soli (zamień na zioła, ogranicz do 5g dziennie, czytaj składy);
Mięsa czerwonego i przetworów mięsnych (m.in. kiełbas, wędlin, boczku);
Cukru i słodzonych napojów;
Produktów przetworzonych (takich jak: fast food, słone przekąski, herbatniki, batony, wafelki) z dużą zawartością soli, cukrów i tłuszczów.
ZAMIENIAJ
Przetworzone produkty zbożowe (np. jasne pieczywo, słodkie płatki śniadaniowe) na pełnoziarniste;
Mięso czerwone i przetwory mięsne na ryby, drób, jaja, nasiona roślin strączkowych i orzechy;
Słodkie napoje na wodę;
Tłuszcze zwierzęce na tłuszcze roślinne (oleje np. rzepakowy, oliwa z oliwek);
Smażenie, grillowanie na gotowanie w tym na parze, duszenie lub pieczenie.
TALERZ ZDROWIA: JEDZ RYBY 2 RAZY W TYGODNIU, W TYM MINIMUM RAZ RYBĘ TŁUSTĄ
Do ryb tłustych zalicza się np. łosoś, śledź, morszczuk, makrela, sardynka, dorsz. Na talerzu zdrowia dwa razy w tygodniu powinna znaleźć się ryba, w tym minimum raz powinna być to tłusta ryba.
TALERZ ZDROWIA: JEDZ REGULARNIE, NIE PODJADAJ, JEDZ WIĘCEJ W PIERWSZEJ POŁOWIE DNIA
To co zjesz rano i w południe spalisz, w ciągu dnia. Gorzej wygląda sprawa spalania obfitej kolacji ;). Od siebie dodałabym jeszcze to, aby jeść owoce tylko do godz. 12, a potem warzywa.
BĄDŹ AKTYWNY!
Zacznij od pierwszego kroku. A może już go wykonujesz każdego dnia?
Chodzi o spacer, aktywne prace domowe i chodzenie po schodach.
Drugim krokiem jest codzienna aktywność: minimum 5000 kroków dziennie i co najmniej 30 minut aktywności. Może wymaga to małego wysiłku, ale nie brzmi tak strasznie, prawda?
Trzeci krok aktywności według zaleceń to już 10 000 kroków dziennie.
Zalecenia Żywieniowe 2020 wraz z prezentacją Talerza Zdrowego Żywienia można pobrać w formie pdf ze strony internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej TUTAJ.